Maatwerkcursus

Maatwerkcursus Akoestische Gitaarbouw

Cursusopzet:

Tijdens de cursus leer je een akoestische gitaar bouwen (of in overleg een ander getokkeld snaarinstrument). Afhankelijk van je eigen wensen kan dat met een frekwentie van 1 dagdeel per week, 1 dagdeel per 14 dagen of 1 dagdeel per 4 weken, telkens in kleine groepjes cursisten (max. 3). De begeleiding tijdens de cursusdagen is dan ook intensief. Naast de begeleide dagdelen kun je desgewenst thuis aan je instrument werken, afhankelijk van je mogelijkheden, vaardigheden en durf. Je kunt kiezen uit het bouwen van een klassieke, flamenco of staalsnarige gitaar. Van verschillende typen zijn tekeningen en mallen beschikbaar. Wil je een ander –specifiek- instrument bouwen, neem dan contact op over de mogelijkheden en randvoorwaarden om een afwijkend instrument te bouwen. Ook mensen die al eens begonnen zijn aan het bouwen van een gitaar en zijn gestrand kunnen met een beperkt aantal dagdelen begeleiding weer verder komen.

Lokatie:

Het gitaaratelier van Jan Zonjee aan de Timorstraat 12, 3818 CL Amersfoort. Het atelier is volledig toegerust op het bouwen van gitaren. Er zijn 3 werkplekken.

orig-1272446702

 

Materiaal:

In beginsel worden de instrumenten uit ruw materiaal gebouwd met gebruikmaking van handgereedschap. De Gitaarmakerij beschikt over de mogelijkheid om sommige onderdelen machinaal te voorbewerken. Alle materialen kunnen bij mij betrokken worden tegen concurrerende prijzen, maar als je zelf materiaal hebt of wilt verzorgen is dat geen probleem. Een houtpakket voor een klassieke gitaar uit esdoorn kost circa 250 Euro, een steelstringgitaar (Afrikaans Mahonie) of flamenco (cypres) vanaf circa 300 Euro. Je kunt het verder zo duur of zo mooi maken als je maar wilt.

Gereedschap:

Tijdens de cursusdagdelen hoef je geen eigen gereedschap mee te nemen, hoewel sommigen gehecht zijn aan hun eigen schaaf of beitel. Er is ruim voldoende goed gereedschap voorhanden, inclusief specialistische zaken als diktemeters en cirkelsnijders. Als je thuis verder wilt werken heb je wel enig basaal houtbewerkingsgereedschap nodig.

orig-1272446716

 

Cursusomvang en -kosten:

De cursusduur en –intensiteit zijn variabel. En daarmee ook de kosten. De prijs per dagdeel, van 3 uur netto, bedraagt 54 Euro (Inclusief BTW) en wordt vooraf per maand gefactureerd. Bij de start van de bouw van een nieuw instrument maken we samen een inschatting van de hoeveelheid tijd die het bouwen van jouw instrument op de door jou gekozen manier gaat kosten. De cursusgroepjes bestaan steeds uit 3 personen.

Huiswerkbegeleiding per email:

Als cursist kun je aanspraak maken op huiswerkbegeleiding per email. Dat betekent dat als je thuis ergens niet uitkomt je de vragen per email kunt stellen en zo snel mogelijk antwoord krijgt per email of telefoon.

Cursusdagen:

Op dit moment lopen de volgende groepen:
dinsdagavond 19.30-22.30*
woensdagochtend 9.30-12.30*
woensdagmiddag 13.30-16.30*
woensdagavond 19.30-22.30*
vrijdagochtend 9.30-12.30*
vrijdagmiddag 13.30-16.30*
de met * gemerkte groepen zijn voorlopig volgeboekt; je kunt je op een wachtlijst laten plaatsen.

Wat kun je verwachten van het instrument dat je gaat bouwen?

Als het de eerste keer is dat je je waagt aan het bouwen van een instrument, mag je niet rekenen op een foutloos topinstrument. Ik help je graag met de finesses, maar je moet het wel zelf doen. Als je een beetje handig bent, voldoende doorzettingsvermogen en de nodige nauwkeurigheid bezit, kun je een mooi klinkend, goed bespeelbaar instrument maken. Ervaring met houtbewerking is niet strikt noodzakelijk.

Vragen?

Je kunt je vragen mailen naar jan@degitaarmakerij.nl of bel 033-2583649 (dinsdag t.m. vrijdag van 9.00 tot 18.00). Op afspraak kun je ook een keer voor een persoonlijk gesprek en oriëntatie ter plekke langskomen.
Instappen kan in beginsel op elk willekeurig moment, zolang er plaats is. De belangstelling is op dit moment zeer groot, veel cursisten bouwen een tweede instrument, zodat maar mondjesmaat nieuwe plekken vrij komen.